Home » Про нас » Вітаємо найкращих » Літературне есе дівчинки з Миколаєва здобуло перемогу у всеукраїнському конкурсі в номінації «За нестандартне викладення матеріалу».

Літературне есе дівчинки з Миколаєва здобуло перемогу у всеукраїнському конкурсі в номінації «За нестандартне викладення матеріалу».

На запрошення кафедри соціології та Інституту соціологічних досліджень Марія Деордієва – учениця 10 класу ЗОШ № 57 імені Т.Г.Шевченка побувала у Києві, де отримала Грамоту під час проведення ІІ Всеукраїнської науково-практичної конференції студентів, аспірантів та молодих учених «Традиції та новації у розвитку сучасної соціологічної науки: дослідження молодих вчених» Київського національного економічного університету імені Вадима Гетьмана.

А також отримала запрошення для вступу на спеціальність «Соціологія» Освітньої програми «Соціальні та медіа-комунікації».

Розповідає Марія Деордієва:

«Ці приємні події увійшли в моє життя, як казковий сон. Я вперше побувала у нашій столиці. Київ – дивовижне місто! Іноді надто гомінкий, і є місця, де абсолютна тиша… Багато людей, великі вулиці і цікаві графіті…
Та ще більш яскравіші враження від перемоги у конкурсі. Це взагалі моя перша перемога. 
І ще одна радісна хвиля почуттів – можливість побувати у Києві разом з мамою! Я вдячна їй, що вона заради вручення моєї Грамоти уладналана справи на роботі (зважаючи на те, що її посада відповідальна), вдячна, що її зрозуміли та підтримали керівник та колеги.
У нас була можливість ознайомитись з університетом, зробити пам’ятні фото. Я рада з того, що зважилась взяти участь у цьому літературному конкурсі для учнівської молоді, і написала творчу роботу. Тепер я знаю, що перемагати – це круто! Це приносить велике задоволення».

Хочеться додати про творчу обдарованість цієї дівчинки. Маша два роки поспіль відвідує шкільний гурток «Школа журналістики». Вона особлива, з нею цікаво спілкуватись на різні теми, вона широко обізнана в питаннях гуманітарного, творчого напрямку, глибокий співрозмовник. І манера її авторського стилю – також особлива.

Машине есе у номінації «В основі кожної держави лежить суспільство» – це справді інше бачення і сприйняття реальної сучасності.

Тож я щиро рада, що журі це помітило, і присудило їй перемогу «За нестандартне викладення матеріалу». Була приємно зворушена тим, що мене, як тьютора конкурсантки, відзначили Подякою.

Щоб не звучало це голослівно, слушно процитувати декілька абзаців з есе Марії Деордієвої, яке вона назвала «Сьоме небо кожного із нас: яке воно?»:

«Я б дозволила собі перефразувати конкурсну тему. На мій погляд, буде краще, якщо ми скажемо, що в основі кожної держави лежить щасливе суспільство – суспільство, яке складається з щасливих людей.
Що таке щастя? Що ми знаємо про це почуття? Зробити людину щасливою можна чим завгодно! Хтось зрадіє дорогому подарунку, хтось – відчує себе на сьомому небі від перемоги у спортивних змаганнях. А хтось – усміхнеться щасливо, почувши, що комусь потрібен.

Щастя – почуття, не притаманне самотності. Лише у суспільстві, поруч з іншими людьми, ти здатен збагнути, що це те найпрекрасніше почуття, яке дарує нам надію.

Якось дорогою до школи зовсім випадково я побачила, що директор школи, у якій я навчаюсь, – завжди такий шляхетний і стриманий, схилився біля огорожі, де насипав трохи корму бездомній собаці. Вона лащилась до нього, а він погладив її і відразу ж швидко пішов у справах. Не знаю чому, але мене пройняло неабияке почуття радості! Словами не передати…

Мені для щастя багато не треба. І таких як я, напевне, теж багато. Такі як я – і є наше суспільство, яке лежить в основі кожної держави.

Наприклад, наш класний керівник Ірина Миколаївна настільки зраділа, що ми гарно виступили на шкільному театральному фестивалі, що розплакалась… Вона дякувала нам за грамоту, а весь клас кинувся її обнімати. Ми були такі щасливі! А наш клас – це ж також суспільство! Нехай і малесенька його частиночка…

Я знаю багато таких прикладів. Вони відбуваються з нами щоденно. І якщо б у мене була можливість зробити того, хто читає ці рядки щасливим, – я б це зробила! Адже у наш час багато людей просто свідомо ігнорують щасливі моменти, які пролітають довкола, тому що занурені в песимістичні роздуми.

Хтось робить це через відчай, хтось просто – щоб себе пожаліти, та я хочу наголосити: неважно, наскільки складне твоє життя, а ти не дай негативним думкам можливість здолати тебе. Усміхнись!»
………..(продовження далі).


Leave a comment

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Календар

Квітень 2024
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930